Bacău, Cercului de pictură “Sfântul Antipa de la Calapodești”- Oncești


Membrii Lions Club “Sf. Gheorghe” Bacău au fost pe 15 august, Sfânta Marie, alături de instituțiile laice și religioase din comuna Oncești i-au premiat pe membrii Cercului de pictură “Sfântul Antipa de la Calapodești”: Ana Maria Lupu, Ionuț Tănase, Paula Lupu, Cătălina Samoilă, și Petru Mihalache, la finalul concursului de pictură cu tema “Sfântul Antipa și Maica Domnului”.

Revista_Lions_Page_27_Image_0003Clubul băcăuan a fost reprezentat la acest eveniment de neobositul nostru Tata Pac, profesorul Ioan Micu, decanul de vârstă al mișcării lionistice din Districtul Lions 124 România, de fondatorul mișcării lionistice din Bacău, actorul Geo Popa directorul Centrului de Cultură “George Apostu”, din Bacău. , de Ioan Catană, Puiu Tătaru și Ovidiu Bârgu. Clubul Sf. Gheorghe a acordat membrilor cercului de pictură trei premii, care au constat în materiale pentru pictură, materiale promoționale cu emblema Lions,și câte 150 de lei. Alte premii au mai oferit Primăria Oncești și Centrul de Cultură “George Apostu”, din Bacău. La festivitate au participat cei cinsprezece copii, pârinți și bunici, profesori, directorea școlii Lăcrămioara Prosie, preotul Dumitru Antohi și primarul Gheorghe Baban. Inițiatorul Cercului de pictură “Sfântul Antipa de la Calapodești”, Bogdan Marian Antohi: “În perioada 15 iulie–15 august am încercat să-i învăț pe copii, unii au venit de la câțiva km., pictura de icoane, în general, dar am trecut și prin tematici laice cum ar fi natura statică.

Domnul Geo Popa a fost lângă mine tot timpul și mi-a făcut o surpriză cu implicarea Clubului Lions “Sf. Gheorghe” Bacău. La început am fost reticent în organizarea acestui cerc de pictură. Nu credeam că vor veni copiii, dar Dumnezeu i-a trimis și am descoperit că și la țară sunt talente și nu trebuie deosebiți copiii de aici de cei de la oraș. După cum spunea și Confucius, «cultura este cheia cu care se deschid toate porțile», așa și eu am vrut să trezesc conștiința culturală a părinților, dar în special să îndrept privirile copiilor către un viitor optimist și frumos. Poate dintre ei vor ieși chiar pictori, fie pentru pictura bisericească, fie pentru arta laică”. Bogdan Marian Antohi este student al Facultății de Teologie “Dumitru Stăniloae”, de la Universitatea Al. I. Cuza Iași, la specializarea pastorală în anul al treilea și la aceeași facultate la secția Arta Sacră, în anul al doilea. Parteneri ai proiectului Cercului de pictură “Sfântul Antipa de la Calapodești” au fost: Primăria Oncești, Mănăstirea Sfântul Antipa de la Calapodești (comuna Dealul Morii, satul Calapodești), Parohia Nașterea Maicii Domnului, din Oncești (sat Bărboasa), și Școala Gimnazială Oncești.

Ioan Catană
purtător de cuvânt
LC “Sf. Gheorghe” BacăuArticole populare