Convenția Națională de Toamnă, un adevărat forum Lions


Treizeci și nouă de cluburi și aproape 100 de membri au participat la Convenția Națională de Toamnă, convenție ce s-a desfășurat în Oradea. Minunatul oraș de pe Crișul Repede a devenit centrul lionismului românesc, între 9-11 noiembrie 2018.Acest loc a fost ales pentru desfășurarea convenției din două motive: fiind an centenar iar Oradea orașul în care în octombrie 1918, în casa lui Aurel Lazăr era redactată declarația de independență a României, declarație ulterior citită în parlamentul de la Budapesta de către cel care avea să devină conducător al primului guvern al României Mari, Alexandru Vaida Voevod, a fost primul dintre motive iar cel de-al doilea a fost sărbătoarea cluburilor orădene, LC Oradea împlinind 20 de ani iar LC Oradea 22, 15 ani de existență.

Locația deosebită unde s-au desfășurat lucrările convenției precum și toate frumusețile pe care le-a oferit Oradea, alături de plăcerea revederii colegilor din toată țara, de surprizele pregătite de către cele două cluburi orădene au fost motive mai mult decât întemeiate de a participa la Convenția Națională de Toamnă.

Cu o bogată agendă, forum de discuții pe teme lionistice dar și workshop-uri, Convenția Națională de Toamnă este unul dintre elementele centrale ce ne reunesc anual și ne oferă tuturor un cadru optim de dezbatere.

În programul CNT au fost cuprinse 3 seminarii deosebit de importante. Primul dintre acestea, condus de Florin Ilieș, a fost seminarul Lions Quest desfășurat la Casa Corpului Didactic din Oradea și reunind profesori din municipiul Oradea. New Voices a fost cel de al doilea seminar și a fost condus de către PDG Daniela Holzheimer – Coordonator New Voices Aria 4C, PDG Adriana Cazan și Secretar District Pompilia Szellner, acest seminar având două părți, prima desfășurată în format de conferință iar cea de a doua fiind un business lunch. Cel de al treilea seminar, intitulat LCIF – granturi pentru proiecte, a fost coordonat de către IPDG Toni Tache, PDG Istvan David – Coordonator LCIF Aria 4C. Toate cele trei seminarii s-au bucurat de un uriaș interes din partea participanților si s-au dovedit a fi extrem de dorite și utile. Acestor semninarii li s-a adăugat și un business lunch pe tema taberelor de diabet, acesta întâlnire fiind coordonată de Monica Mișcă și IPDG Toni Tache. Clarificarea modului de decontare al cheltuielilor aferente taberelor din grant-ul primit de la Oak Brook pentru cele 5 tabere de diabet din țară, a fost unul dintre motivele acestei întâlniri.

Lucrările CNT au debutat la ora 9:00, în ziua de sâmbătă 10 noiembrie 2018, în sala de conferințe a hotelului Double Tree by Hilton, sub coordonarea comisarului de convenție, PDG Răzvan Rotta. După salutul oficialităților locale prezente și cel al conducerii districtului, prima dintre temele abordate, începând cu ora 09:40 a fost Lionismul, directii ale urmatorilor 5 ani iar moderatorul acesteia a fost VDG2 Toma Mișcă. Această temă a stârnit un real interes din partea tuturor participanților, mai cu seamă datorită implicării fiecăruia, prin intermediul tehnologiilor moderne și mijlocit de telefoanele mobile sau laptop-uri dar și pentru că, în adevăratul spirit al unui forum de discuții, părerea fiecăruia a contat și a fost cuantificată în statisticile prezentate pe parcursul acestui segment al CNT.

După votul asupra rezoluțiilor propuse și pauza de cafea, lucările CNT au continuat cu o altă temă de interes pentru noi toți și anume Membership, incotro? – moderator al acestei secțiuni fiind nimeni altul decât PDG Razvan Rotta – GMT al districtului. Întocmai ca și la tema anterior abordată, implicarea participanților în discuții a generat mult interes, s-au născut multe idei și împreună am descoperit potențiale soluții cu privire la retenția membrilor precum și la creșterea efectivelor de membri.

Ultima dintre temele abordate înaintea pauzei de masă a fost Global Action Team, temă pe care am avut deosebita plăcere să o moderez eu însumi. În acest segment, după o scurtă prezentare a ce este GAT, atât la nivel de district dar mai cu seamă la nivel de club, participanții au fost provocați să-și împărtășească poveștile de succes ale celor mai recente acțiuni ale lor. Cu foarte mult entuziasm cei provocați ne-au povestit despre proiectele lor, despre cine le-a inițiat și cum s-au născut, cum au crescut și cum au ajuns să fie un succes. Este inutil de menționat cât de bine a fost primită o astfel de temă și cu cât nesaț au fost ascultate toate aceste mărturisiri, folosind drept exemplu și model pentru a fi replicate și de alte cluburi din țară.

VDG1 Dan Șain a suținut ultima prezentare a zilei despre GDPR, Facebook și My Lion. Acest segment a fost unul practic, întâi de toate, prezentând aspecte concrete privind utilizarea aplicației My Lion dar și abordând numeroase aspecte ale protecției datelor și cel al postării de imagini pe Facebook. Cu toate că discuțiile pe această temă au avut loc după masa de prânz, interesul nostru al tuturor a fost extrem de ridicat mai ales ca tot ce înseamnă azi social media, ocupa un rol din ce în ce mai important

Radu Cristea
District GovernorArticole populare