LIONS CLUB BISTRIȚA ÎN SPRIJINUL COPIILOR INSTITUȚIONALIZAȚI DIN PREVENTORIUL DE LA ILIȘUA


Consecvent în acțiunile sale de a fi alături de copiii instituționalizați ai Preventoriului TBC de la Ilișua, o delegație a clubului nostru a plecat la începutul lunii octombrie  pentru a duce acolo noi ajutoare și pentru un screening oftalmologic.

În această primăvară, clubul nostru a tras un semnal de alarmă cu privire la situația aproape disperată a copiilor găzduiți în acest preventoriu. Aceștia provin fie de la familii care nu îi pot întreține fie sunt copii abandonați pur și simplu. Copii,  cu vârste între 3 și 14 ani au alocată din bugetul Casei de Asigurări de sănătate o sumă de doar 7,8 lei/copil/zi, mult mai puțin decât alocația unui deținut, de exemplu.

De atunci, am încercat să le facem viața puțin mai ușoară celor care cresc cu o singură pereche de pantofi, se învelesc cu o pătură croșetată de bunicuțele din sat și rezistă pentru că angajați inimoși vin la serviciu cu plasa plină  pentru micuții care altfel nu s-ar putea descurca din alocația derizorie de mai sus.

În prezent preventoriul găzduiește un număr de 67 de copii și pentru aceștia, cu sprijinul colegului nostru Alexandru Mureșan, am organizat  o acțiune de screening oftalmologic pentru  depistarea eventualelor afecțiuni oculare, care,  depistate din timp pot salva vederea copiilor după un tratament adecvat.

În urma screeningului,s-a depistat un caz care necesită o interventie chirurgicală și 5 copii care au nevoie de ochelari pentru corecția vederii. Clubul nostru se va ocupa în continuare de ducerea la bun sfârșit al acestor operații.

De asemenea, s-a constatat necesitatea existenței unui psiholog  în cadrul instituției, întrucât mulți copii au anumite dizabilități psihice și care vor  trebui  îndrumați de către persoane cu competențe corespunzătoare. De aceea vom face demersuri către instituțiile care pot rezolva această problemă.

Și pentru a nu merge cu mâna goală, am dus cu noi, pentru a dota biblioteca instituției , un microbuz cu peste 600 de cărți  . Acestea au fost adunate adunate prin amabilitatea Societății de Librării  Aletheia , condusă de colega noastră Cornelia Macarie, în urma  programului „Dăruiește și tu o carte“  inițiat  de jurnalista Ioana Bradea. Astfel, bistrițenii au avut ocazia să doneze din cărțile care le prisoseau,  câte o carte pentru cei care au nevoie de ea. Și s-a dovedit că în Bistrița spiritul de solidaritate există, pentru că donațiile au întrecut cu mult așteptările.

De asemenea,  prin intermediul colegului nostru  Mihai Bilegan, a fost făcută o donație din partea unui mai vechi prieten al clubului și al bistrițenilor în general, domnul Leopold Pusser din Heisenstadt-Austria constând din îmgbrăcăminte pentru copii,  jucării, plapume, supe instant și alte produse în valoare de 9590 lei care au fost  predate de asemenea preventoriului pentru că vremea rece e aproape  și  copii au nevoie de ele.

Tot de cald le vor  ține și cele  57 de pături cumpărate de clubul nostru cu banii obținuți în urma licitației organizate în primăvară la întâlnirea noastră „10 ani de lionism la Bistrița”  alături de 200 prosoape. Celor care au participat la această licitație, încă o dată mulțumiri.

Nici colegul Aurel Onigaș  nu a stat deoparte și a donat peste 350 kg de cartofi, mere și prune.

Tot în urma apelurior noastre s-a alăturat copiilor  și firma REGO COM din București, care prin amabilitatea doamnei doctor în chimie Elena Dimitriu, au făcut o donație directă de 240 pachete de detergenți, în valoare de 968 de lei.

La acțiune au mai fost prezenți președintele clubului Olimpiu Cocian,  Doina Petri, Sorin Bălan, Ovidiu Clițan, Sandu Oltean, precum și Virgil Rațiu din partea Societății Aletheia.

La finalul vizitei, gazdele noastre ne-au ospătat cu sucuri și gogoși, din cele calde, făcute la fața locului  și nu de-ale politicienilor.

 

Pentru Lions Club Bistrița,
Ovidiu Clițan
Vicepreședinte 1Articole populare