Lions Club Ploieşti – SCREENING OFTALMOLOGIC


În cadrul acţiunii “Screening Oftalmologic” preluată din programul Lions Internaţional, Clubul Lions Ploiești a efectuat consultații oftalmologice gratuite la Şcoala Gimnazială din Gornet-Cricov, Judeţul Prahova, Miercuri 26 Martie 2014.

De consultaţii au beneficiat  15 copii din clasa a 4-a, 19 din  clasa a 3-a si 17 din clasa 0.Screeningul oftalmologic la copii depisteaza defecte de vedere ce pot fi remediate mult mai ușor decât dacă sunt lăsate să evolueze și tratate la vârsta adultă.

Prin ochii unui copil, lumea este o sărbătoare de culori și forme. Vederea este fereastra către lume și este esenţială pentru abilitatea lor de a învăţa. Daca un copil nu vede bine, lumea este un loc diferit, în care a trăi și a învăţa este o provocare. Dezvoltarea cea mai rapidă a sistemului vizual se produce în primele șase luni de viaţă și continuă pană la vârsta de 9 ani.

Dacă problemele nu sunt depistate și tratate în timp, copilul va avea dificultăţi în a învăţa, la școală, iar ca adult îi va fi  greu să deprindă diferite abilităţi la locul de muncă. De aceea, este foarte important ca evaluarea vederii să se facă încă de la vârste foarte mici.

Membrii clubului nostru susţin,  de fiecare dată când au posibilitatea, screeningul oftalmologic, fiind conștienţi  de motivele pentru care un astfel de screening este benefic, dacă este realizat la copii:

–   copiii nu ne pot spune că nu văd bine şi în consecinţă se bazează pe adulţi în depistarea problemelor vizuale;

–   tulburările de vedere nu determină durere și de cele mai multe ori

părinţii nu realizează când copiii lor au dificultate în a vedea clar;

–   1 din 20 de copii preşcolari pot suferi de tulburări vizuale care pot duce la modificări permanente ale vederii;

–   în cazul în care examenul  de screening este pozitiv, medicul specialist oftalmolog va efectua un consult oftalmologic complet şi va determina dacă copilul are vreo problemă de vedere, etc.

Testarea este uşoară, rapidă, fără picături sau investigaţii suplimentare. Rezultatul măsurătorilor este fie de “Trecere a testului”, fie de “Necesitate consult”, caz în care examinarea se va completa cu un consult oftalmologic amplu.

Rezultatele screeningului de la Gornet-Cricov ne-au făcut să ajungem la o concluzie dureroasă, și anume aceea că foarte mulţi copii cu vârste cuprinse între 6 si 11 ani au probleme de vedere. La clasa a 4-a, unde media vârstei este  de 10-11 ani, am depistat 6 din 15 elevi cu probleme, la clasa a 3-a , 3 din 19 au probleme,  iar cel mai alarmant caz, la clasa 0, unde am găsit  8 din 17 copii cu deficienţe de vedere.

Fişele cu rezultatele testelor urmează a fi  predate părinţilor elevilor, in cadrul unei şedinţe special organizate  pentru acest  screening  de învăţători, în scopul de a se lua măsuri de corectare a problemelor depistate.

Clubul nostru se mobilizează ori de cate ori are ocazia în acţiuni de screening oftalmologic. Ne bucurăm să fim de folos societăţii prin depistarea și încercarea de a trata  problemele de vedere ce pot afecta copii.

 

Elida Gâldau, Mihaela Dumitru

Lions Club Ploieşti

 

 Articole populare