Momente de dăruire emoționante trăite alături de prietenii din Hexagon


În perioada 30 mai – 6 iunie a.c., Lions Club Galați, în colaborare cu Lions Club District Sud-Vest 103 (Bordeaux, Franța) au inaugurat cinci BMF (Biblioteci Mediateci Franceze). Continuare a unui șir de acțiuni mai vechi în urma cărora leii francezi (prin reprezentanții lor Marc și Martine Melguen), cu multă dăruire, înființaseră deja pe teritoriul României un număr de 27 de astfel de lăcașuri de cultură francofonă, am adăugat acestui număr încă cinci obiective :

  • BMF Carol Davila la Facultatea de Medicină și Farmacie din Galați (8.500 volume – donație a Facultății de Medicină din Bordeaux);
  • BMF Paul Miclău la Colegiul Național Al. Vlahuță din Râmnicu Sărat, Jud. Buzău (2.500 volume);
  • BMF Elena Văcărescu în cadrulBibliotecii orașului Târgu Bujor, Jud. Galați (1000 volume);
  • BMF Mathe Bibesco la Școala generală din Com. Oancea, Jud. Galați (1200 volume și un număr apreciabil de DVD-uri cu desene animate îndrăgite de copii);
  • BMF Anghel Saligny la Biblioteca din Com. Liești, Jud. Galați (2.500 volume).

Pentru Oancea și Târgu Bujor, acțiunea a fost începută încă de anul trecut iar pentru celelalte trei BMF, ne-am unit eforturile și în luna mai a acestui an am făcut posibil transportul a zece tone de carte franțuzească.

În toate aceste locații, membrii LC – francezi și români –  s-au putut bucura de frumoase cuvinte de prețuire, recitaluri de poezie franceză, dansuri și cântece populare românești. La Liești, Biblioteca a fost dotată de LC Galați, prin contribuția membrului său fondator, Spiru Mantu,  și cu mobilierul necesar prezentării cărților primite. Tot aici, am putut admira un Muzeu de etnografie și carte religioasă veche, precum și atelierul de pictură unde 300 de copii învață să picteze icoane. Dar întâlnirea cu cel mai puternic impact emoțional a fost la Centrul de zi al copiilor cu dizabilități (creat prin truda unei simple mame cu suflet, Dna Mihaela Mihalache) cărora le-am dăruit prăjituri, fructe, haine și diverse materiale igienico-sanitare, făcându-le totodată promisiunea că vom reveni în curând.

La Tg. Bujor, o altă surpriză plăcută: o dnă profesoară inimoasă, Victoria Giurgiu, ne-a prezentat Muzeul de istorie și etnografie în cadrul căruia am putut admira și expoziția pictorului grafician Benea Ioniță, bujotrean de origine, ale cărui opere erau inspirate (Ce fericită coincidență!) din marea literatură franceză.

Concluzia care s-a desprins din tot acest periplu a fost că în locuri ca acestea, mai puțin cunoscute, mai izolate, trăiesc oameni minunați, valoroși, pasionați de ceea ce fac și cărora li se potrivește perfect expresia: « Înțelepciunea ne ajută să rezistăm, pasiunile ne ajută să trăim ». Cunoscând acești copii și oamenii de lângă ei, profesori, educatori, preoți, primari, părinți, ne-am întors acasă împreună cu prietenii noștri francezi mai bogați sufletește și mai hotărâți să îndeplinim deviza lionistică « WE SERVE ».

Aurelia Neamțu &Sofia DimaArticole populare