Proiectului « BUCURIA ATINGERII » a obţinut Premiul de Recunoastere a Valorii la Rio de Janeiro în cadrul Conferinţei Generale ICOM-CECA în August 2013


Revista_Lions_Page_18_Image_0002Proiectul cultural „Bucuria atingerii”, realizat de Clubul Lions Rivulus Dominarum împreună cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a fost recunoscut la nivel mondial, in cadrul celei de-a XXIII-a Conferinţă Generală a Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM). ce a avut loc la Rio de Janeiro in perioada 10-17 August. 2013.

La conferinţă au fost 1894 de participanţi din 103 ţări. Consiliul Internaţional al Muzeelor a fost scena unor dezbateri esenţiale , acţiuni , documente şi propuneri de a face muzeele ceea ce sunt azi: poduri între culturi, instrumente de transformări la o scară micro şi macro dimensionată.

ICOM cuprinde 31 de comitete internationale. Proiectul a fost prezentat in cadrul CECA, care este Comitetul pentru Educaţie şi Acţiune Culturală fiind unul dintre cele mai vechi comitete internaţionale ICOM.

«Bucuria atingerii» a fost conceput sub forma unui tur tactil al muzeului şi s-a adresat nevăzătorilor din întreaga ţară, fiind foarte apreciat de către experţi muzeografi din întreaga lume. Astfel, LION –dr. Rodica Silvia Pop, de la CLUBUL LIONS RIVULUS DOMINARUM, BAIA MARE coordonatoarea proiectului, a reuşit să obţină unul dintre cele şapte premii care au fost acordate de către juriu pentru cele mai bune proiecte prezentate.Revista_Lions_Page_19_Image_0002

Vizitarea muzeelor este foarte dificilă, atunci când eşti lipsit de vedere. Imaginaţi-vă cum e să vizitezi un muzeu , dar să nu poţi vedea obiectele expuse sau să încerci să înţelegi istoria fără a vedea imagini aferente evenimentelor, pentru a le putea descrie. Aceasta este lupta pe care o duc în permanenţă, persoanele cu deficienţe de vedere!.

Ele reprezintă un grup de oameni , în care s-a investit, foarte puţin şi care a fost complet neglijat până în prezent de către muzee, chiar dacă acest grup ar putea deveni un public fidel al muzeelor. Cultura ca şi natura, foloseşte trecutul pentru a hrăni viitorul şi oferă în acelaşi timp hrană pentru suflet . Societatea are nevoie de multă muncă şi experienţă pentru a menţine o cultură vibrantă . Succesul în stabilirea şi implementarea unei politici culturale noi trebuie să înceapă cu realitatea şi cu complexitatea culturii naţionale. Ea trebuie să implice toţi factorii sociali responsabili în scopul de a reuşi.

Organizarea unui turneu tactil pentru persoanele cu deficienţe de vedere este o soluţie viabilă. Acest lucru a fost realizat cu mare succes de proiectul BUCURIA ATINGERII. Proiectul a ajutat grupul ţintă să-şi construiască încrederea în sine şi să îşi dezvolte identitatea lor socială . Proiectul a avut un impact extraordinar de mare asupra grupului ţintă, şi asupra instituţiei muzeale, rezolvând necesitatea unor noi servicii culturale pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Programele de muzeu , în general, nu iau în considerare oamenii cu deficienţe de vedere. Nevăzătorii sunt de asemenea la rândul lor, reticenţi în a merge la muzee. Experimentul dezvoltat a fost o provocare atât pentru persoanele cu deficienţe de vedere cât şi pentru organizatori. Educaţia culturală de la egal la egal între cele doua grupuri de tineri, folosind metode interactive, a creat un mediu de respect pentru toată lumea şi un confort psihic deosebit.

Această metodă este o nouă formă de învăţământ, ce ajută la schimbarea mentalităţilor şi duce la creşterea încrederii în sine. Folosind, pentru a percepe realitatea din jurul lor, modul tactil şi spaţiul tridimensional, a fost o revelaţie nu numai pentru nevăzători, dar şi pentru vizitatorii obişnuiţi care fiind legaţi la ochi cu bandouri negre, au descoperit că atingerea (un experiment de multe ori neglijat ) oferă o înţelegere mai profundă a culturii muzeale. Această modalitate de a vizita o expoziţie a deschis nu numai lumea celor nevăzători , dar şi pe cea a persoanelor cu vedere normală. Programul a avut un succesdeosebit şi un impact puternic atât asupra grupului ţintă cât şi asupra comunităţii locale şi internaţionale. Noile servicii muzeale au permis tinerilor cu deficienţă de vedere să aibă acces la patrimoniul cultural muzeal. Această bucurie de a atinge obiec tele expuse a fost foarte emoţionantă , pentru că a oferit posibilitatea de a participa cu şanse egale la un eveniment cultural muzeal atât văzătorilor cât şi nevăzătorilor. Bucuria atingerii s-a transformat intro mare bucurie a succesului, creînduse adevărate clipe de fericire supremă in momentul decernării premiului.

Lion Rodica Silvia Pop
LC Baia Mare Rivulus DominarumArticole populare