Un proiect Lions Club Arad în sprijinul comunităţii nevăzătorilor


Conform statisticii publicate de către Direcţia Generală pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în România trăiesc 3.194 de copii şi 105.184 adulţi cu handicap vizual , dintre care 1.051 copii şi 54.048 adulţi sunt încadraţi la gradul ‘grav’ de handicap.

Copiii de vârsta şcolară sau tinerii care au terminat recent liceul special pentru nevăzători, sunt sau au fost instruiţi să utilizeze calculatorul. Ei sunt activi în mediile de socializare şi pot comunica între ei.

Dar o mare parte din nevăzătorii sau slabvăzătorii cu varsta de peste 40-50 de ani sunt fără serviciu , stau în casă izolaţi şi cu puţine legături cu societatea . Ei au fost instruiţi la şcoală cel mult să citească în Braille . Deci sursa lor de informaţii sunt cărţile speciale tipărite în Braille , cărţile audio şi eventual programele radio/Tv .

 

In sprijinul acestei categorii Lions Club Arad a finanţat dezvoltarea proiectului BatPro.

 

Proiectul se adresează în special nevăzătorilor sau slabvăzătorilor care nu au avut contact cu calculatorul până acum sau sunt la primii pași în acest domeniu.

 

Un prim scop al proiectului este eliminarea barierelor psihologice ale utilizatorului. El primeşte din partea Lions Club un laptop pentru testare. Folosind doar tastele “săgeţi “ poate naviga într-un meniu simplu şi poate selecta :

  • redarea unei carti în format audio, dintr-o colecţie de peste 3000 de de titluri
  • posturi radio online
  • citirea cu ajutorul sintezei vocale a pricipalelor ziare on-line din Romania
  • informatii diverse gen meteo, curs valutar sau horoscop

 

Urmeaza apoi învăţarea tastaturii printr-un program special creat în acest sens.

Ajuns în această fază , utilizatorul este “împrietenit” deja cu calculatorul. Va primi din partea Lions Club un PC si asistenţă tehnică pentru a exersa în continuare, astfelca în final să aibe bagajul necesar de cunoştinţe pentru a naviga şi comunica pe Internet.

 

Considerăm că ajuns la acest nivel, utilizatorul are acces la vasta bază de informatii disponibilă pe Internet şi poate progresa de acum înainte în orice domeniu doreste.

 

Ca scop final al acestui proiect ne propunem realizarea la Arad a unui centru de cercetare si dezvoltare software, autofinanţat, cu programatori nevăzători pentru dezvoltarea de software în special în folosul nevăzătorilor.

Dorim să reamintim că acest proiect este oferit gratuit şi open-source sperând în implicarea şi dezvoltarea lui şi de către alţi programatori, în special nevăzători.

 

Proiectul a fost testat deocamdata doar de utilizatorii din Arad, dar intenţia este de a-l extinde in toată ţara.

 

invităm să vizitaţi pagina de internet www.batpro.org şi să ne adresaţi intrebările voastre în legătură cu această intiţiativă.

 

Ladislau Boros

Lions Club AradArticole populare