20 de calculatoare pentru nevazatorii din Cluj-Napoca


DSC_0173 (Medium)Clubul Lions Transilvania a lansat astăzi, 7 ianuarie, la Cluj-Napoca, proiectul „BatPro – calculatoare pentru nevăzători”. Cu această ocazie Radu Cristea, membru Lions Transilvania, a prezentat softul „Batpro”, dezvoltat pentru a permite navigarea pe internet persoanelor cu deficienţe de vedere sau nevăzătoare şi au fost donate, într-o primă fază, 20 de calculatoare Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Cluj, complet echipate şi cu softul instalat.

Proiectul naţional „BatPro – Calculator pentru nevăzători”, iniţiat de LIONS Club Arad şi finanţat de Fundaţia Orange, se extinde şi în Cluj-Napoca. Proiectul îşi propune familiarizarea persoanelor cu deficienţe de vedere cu utilizarea calculatorului prin intermediul unei aplicaţii special dezvoltate. Astfel, Clubul LIONS Transilvania din Cluj-Napoca a donat un număr de douăzeci de calculatoare Asociaţiei Nevăzătorilor din această zonă prin intermediul cărora beneficiarii vor putea avea acees la aplicaţie şi la o varietate de resurse online.

La nivel național proiectul va avea peste 500 de beneficiari în primii cinci ani de derulare. Aplicaţia creată în cadrul proiectului permite utilizatorului ca folosind doar patru taste (sus, jos, stânga şi dreapta), să parcurgă un meniu din care va putea alege diverse opţiuni ce îi vor da acces la: o colecţie de mii de cărţi audio, ştiri de pe website-urile mai multor ziare, informaţii disponibile pe Internet, posturi de radio online, etc. Apoi prin intermediul unei funcţionalităţi a aplicaţiei, persoanele cu deficienţe de vedere vor putea învăţa tastele şi utilizarea tastaturii.
Proiectul „BatPro – Calculator pentru nevăzători” este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 211.650 lei, în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015, derulat de Fundaţia Orange.

Mai multe informaţii puteţi găsi pe website-ul: http://www.batpro.org/.
Aplicația este destinată cu precădere persoanelor cu deficienţe de vedere care nu sunt familiarizate cu folosirea calculatorului. Aceasta îi permite utilizatorului să parcurgă întregul meniu cu ajutorul a doar patru taste (sus, jos, stânga şi dreapta) și să aibă acces la o colecție de 40.000 de cărți audio, la știri de pe website-urile mai multor ziare (locale și naționale), informaţii disponibile pe internet, posturi de radio online, informații privind vremea, informații despre cursul valutar. Aplicația conține de asemenea jocuri și un program interactiv dezvoltat special pentru nevăzători, cu ajutorul căruia aceştia vor putea învăţa cum pot utiliza întreaga tastatură.
20 de persoane din cadrul Asociației Nevăzătorilor filiala Cluj au primit calculatoare care conțin acest soft, urmând ca în perioada următoare membrii Clubului Lions să le ofere celor care au nevoie, suportul necesar pentru a putea utiliza noul calculator.Articole populare