duminică, februarie 23, 2020
Acasă Actiuni Promoveaza o viata sanatoasa ! Promoveaza o viata fara tutun!

Promoveaza o viata sanatoasa ! Promoveaza o viata fara tutun!

Tn 31 mai a fost Ziua mondiala a luptei impotriva tutunului, zi care a fost marcata de catre cluburile Lions Arad 2007, Lions Arad, Leo Maris Arad si Leo Viatrix Arad printr-o actiune de constientizare a efectelor consumului de tutun. Ni s-au alaturat reprezentanti ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog din Arad, actiunea fiind o continuare a campaniei antidrog desfasurata in 2017 de catre Lions Club A rad 2007, impreuna cu Centrul, in licee aradene. Ne-am bucurat de asemenea de prezenta printre noi a Past District Guvernator Andrei Kozma.
Campania a avut loc la km O al orasului Arad si a constat in impartirea de flyere, dialog cu cetatenii aflati in trecere. La balconul Palatului Administrativ a fost arborat un banner avand ca model banner-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar cladirea a fost iluminta o data cu lasarea serii. De ceam considerat necesar sa derulam o astfel de actiune? Pentru ca:
Mai mult de 6 milioane din aceste decese sunt rezultatul utilizarii directe a tutunului, in timp ce aproximativ 890 000 sunt rezultatul expunerii nefumatorilor la fumul de mana a doua.
Consumul de tutun este una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii publice pe care le-a intampinat vreodata lumea, ucigand mai mult de 7 milioane de oameni pe an.
Aproximativ 80% din cei 1, 1 miliarde de fumatori din intreaga lume traiesc in tari cu venituri mici si medii, unde povara bolii 􀀊i a deceselor legate de tutun este cea mai grea.
Utilizatorii de tutun care mor in mod prematur le priveaza pe familiile lor de venituri, ridica costurile asistentei medicale 􀀊i impiedica dezvoltarea economica.
Tn unele tari, copiii din gospodariile sarace sunt frecvent angajati in produqia de tutun pentru a asigura venitul familial. Ace􀀊ti copii sunt deosebit de vulnerabili la „boala verde a tutunului’; care este cauzata de nicotina absorbita prin piele de la manipularea frunzelordetutun urned.
Potrivit statisticilor Societatii Romane de Pneumologie, un roman moare la fiecare 16 minute, din pricina cancerului pulmonar. Peste 80% dintre cazurile de cancer sunt puse pe seama fumatului.
Jigarile sunt cele mai vandute produse de pe planeta cu aproximativ 1 trilion (o mie de miliarde) de un unitati anual. Cu venituri 400 de miliarde de dolari anual, industria tutunului este una dintre cele mai mari din lume.
Jigarile contin peste 4.000 de ingrediente care, odata arse, produc circa 200 de compu􀀊i chimici. Dintre acestia foarte multi au un efect negativ asupra plamanilor. Substante precum arsenicul, formaldehida, plumb, oxid de nitrogen, monoxid de carbon, amoniac plus alti 43 de agenti cancerigeni cunoscuti se gasesc in tigari.
Nicotina ajunge in creier la numai 10 secunde dupa ce fumul a fost inhalat. Tn cazul fumatorilor, nicotina poate ti gasita in fiecare parte a corpului, ba chiar 􀀊i in laptele matern.

Daniela Dobrescu Lions Club Arad 2007

Articolul precedent100 DE ANI
Articolul următorACTIUNI LIONS CLUB IRIS TIMISOARA
- Advertisment -

Most Popular

La final de mandat

Dragi prieteni, Iată că s-a scurs un an și a trecut atât de...

Revelionul Lions, moment de revedere și de bucurie

Viața este presărată de provocări. În fiecare moment, fiecare dintre noi ne confruntam cu termene-limită și cu obligații, avem întâlniri și comunicăm tot timpul...

Mesajul guvernatorului Radu Cristea

Radu Cristea - Guvernator District 124 Romania, 2018-2019 Lionismul este un factor de influență. Nimic mai...

16 iunie 2018 – o zi memorabila pentru Lions Club Craiova

In cadrul celor 100 de ani de lionism International, ca toti prietenii lei din Districtul 124 Romania, Lions Club din Craiova a...

Recent Comments