Mesajul guvernatorului Radu Cristea

Radu Cristea – Guvernator District 124 Romania, 2018-2019

Lionismul este un factor de influență. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Este capacitatea de a realiza lucruri minunate prin intermediul tău si al altora. Nimic nu poate fi mai frumos decât sa vezi cum fiecare părticică a acestui minunat mecanism, funcționează și își conjugă eforturile pentru a schimba ceva în bine.

In anul 1973 Scientific American publica un studiu despre eficienta consumului energetic necesar deplasării, intitulat Costul transportului (calorii per gram per kilometru) (1). Acest studiu analiza volumul de energie necesar pentru deplasarea de la punctul A la punctul B de către o  întreagă serie de animale, păsări si om. Omul se clasa undeva pe la capătul primei treimi a listei, primul loc fiind ocupat de condor, acesta pasare consumând cel mai mic volum de energie pentru a se deplasa un kilometru. Același studiu a calculat și eficiența deplasării pe bicicletă a omului. În acest caz omul a urcat în vârful clasamentului depășind detașat condorul, consumul de energie necesar deplasării scăzând  la o cincime. Am folosit acest simplu exemplu pentru a dovedi că folosind unelte potrivite putem realiza mult mai mult. Lionismul este o astfel de unealta și asemenea unui mecanism inventat de omul modern, poate crește eficiența proiectelor noastre și implicit poate genera rezultate mult mai spectaculoase  decât am putea realiza în mod individual.

Proiectele pe care le realizăm, cu un uriaș impact asupra comunităților noastre, pot crește exponențial dacă reușim să aducem alături de noi oameni care împărtășesc aceeași viziune cu noi, aceeași dorință de a face bine. Puterea noastră nu rezidă doar în numărul membrilor organizației noastre dar mai cu seamă în puterea de a atrage valoroase resurse de partea noastră, de a motiva, de a crea un cadru prin care să oferim șansa celor ce vor sa ajute, sa o facă.

Proiecte majore ale Lions nu ar fi fost posibile fără participarea unor firme sau organizații, a unor oameni de bine care au rezonat cu scopul acestor proiecte. BatPro probabil nu ar fi existat fără sprijinul Fundației Orange, screening-urile oftalmologice ar fi fost mult mai puține dacă nu am fi avut parte de generoși sponsori, la fel și proiectele dedicate diabetului sau nevăzătorilor și exemplele ar putea continua.

Acum ca s-au scurs mai bine din jumătatea lunilor ce formează anul în care vremelnic, cu voia voastră, mă aflu in fruntea districtului, în acea poziție din care, cu multa bucurie, văd lionismul românesc în ansamblul său și pe minunații oameni care îl servesc, pot spune că acest angrenaj funcționează și eficiența sa crește de la zi la zi, de la an la an.

Lionsimul este despre cele ce le spunem, despre atitudine si mai ales despre faptele noastre.  Trebuie ca toate aceste minunate lucruri pe care le înfăptuim să le facem cunoscute pentru că doar astfel putem crește numeric, putem crește dimensiunea și numărul proiectelor noastre și implicit dezvolta lionismul românesc.


(1) Scientific American, March 1973 Volume 228, Issue 3 – Cost of transport (calories per gram per kilometre).