BatPro – Calculator pentru nevăzători


p0Anul acesta Lions Club Arad a reuşit în premieră pentru Districtul 124 România să atragă o finanţare pentru un proiect ce se va desfăşura timp de 12 luni în şase oraşe (Arad, Timisoara, Braşov, Cluj-Napoca, Bucureşti şi Iaşi ), având ca parteneri Cluburile Lions din oraşele respective. Beneficiarii proiectului, persoane cu deficienţe de vedere din aceste oraşe, vor primi gratuit câte un calculator cu programul BatPro instalat.

Proiectul este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 211.650 Lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015, derulat de Fundaţia Orange.

p1Evenimentul a fost anunţat de catre DG Marius Popa în Şedinţa de Cabinet de la Timişoara.

BatPro – Calculator pentru nevăzători” va fi o aplicaţie informatică simplă, destinată persoanelor cu deficienţe de vedere care nu sunt familiarizate cu folosirea calculatorului şi va permite utilizatorului ca folosind doar patru taste (sus, jos, stânga şi dreapta), să parcurgă un meniu din care va putea alege diverse opţiuni ce îi vor da acces la: o colecţie de mii de cărţi audio, ştiri de pe website-urile mai multor ziare, informaţii disponibile pe Internet, posturi de radio online, etc. Apoi cu ajutorul unui program interactiv dezvoltat special pentru nevăzători, aceştia vor putea învăţa tastele şi utilizarea tastaturii.

p2Estimăm că proiectul va avea peste 500 de beneficiari în primii cinci ani de derulare.

Facem apel pe această cale către toti membrii Lions din ţară să ne sprijine în colectarea de la diferite instituţii sau persoane fizice a calculatoarelor ce nu mai sunt utilizate. Aplicaţia BatPro va fi instalată pe aceste calculatoare ce vor fi recondiţionate şi apoi donate unor nevăzători prin Asociaţia Nevăzătorilor din România. Astfel, în loc să devină deşeuri, sute de calculatoare (funcţionale încă) vor fi recuperate şi readuse la viaţă prin proiectul BatPro.

Mai multe informaţii puteţi găsi pe website-ul: http://www.batpro.org/

p3Fundaţia Orange este o organizaţie neguvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Anual, prin fondul de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet, Fundaţia Orange oferă fonduri pentru organizaţii neguvernamentale care desfăşoară proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere. Pentru mai multe informatii va rugam accesati www.fundatiaorange.ro.

Ladislau Boros

Lions Club AradArticole populare