CU 9 PROGRAME în DERULARE LEII CLUBULUI din SATU MARE așteaptă Crăciunul 2013 mulțumiți


poza10Nu este nici glumă nici exagerare, la Clubul Lions Someș Satu Mare sunt – printre alte activități – în derulare nouă programe: 1. ”14 Noiembrie Ziua Mondială a Diabetului” coordonatori de program Silaghi Iosif și Bzduch Marta medic, (despre care știți deja, fiind tradițională în Municipiu, din numere anterioare ale revistei. Acum și cetățenii noștri din Carei, Tășnad și Negrești, beneficiază, de consult gratuit în masă, de evaluarea nivelului diabetului); (poza1) 2. ”Screeningul diabetului zaharat în școli” coordonator  Bzduch Marta medic ( elevii sunt consultați acolo în școala lor); (poza2) 3. ”Tabăra pt. copii diabetici” sub coordonarea lui Nicolae Manea; (poza3)  4.  ”Screeningul oftalmologic în școli și Grădinițe” coordonator medicul Lehar Levai; 5. Programul ”Afișe pentru pace” coordonator Viorica Dragomir; (poza4)  6. Programul ”Concurs de Algebră pt. clasa VII” coordonator Pop Dan Mircea; (poza5.)  7. ”Ne jucăm și reciclăm” adresat copiilor din județul Satu Mare, coordonat în anul 2012-2013 de Horia-Adrian Ungur, preluat acum de Edita Ghilea; (poza6.) 8. Programul tradițional ”Cadouri de Crăciun” coordonator Paul Petruca; (poza7)  9. Programul ”Promovăm tinere talente” pentru muzică și arte plastice coordonator Cristian Sasu.

Mă voi referi aici la ultimul din programele enumerate; cu date concrete recente și amănunte esențiale, oarecum mai vechi dar demne de știut, și deoarece despre acest program nu v-am mai informat iar parte din el – cel de muzică – ș-a complinit recent etapa anului curent, transmit deci și date proaspete.

Sunt necesare, mai întâi, câteva date generice: cu mai bine de 3 ani a fost atras în club și a devenit leu, prietenul nostru Cristi Sasu. Om de inițiativă și ispravă care a propus, iar clubul a acceptat și încheiat, câte un parteneriat cu Școala de Artă Satu Mare și cu Asociația artiștilor plastici. Ele constau în premierea și promovarea tinerelor talente, artiști plastici dar și soliți și formații de muzică ușoară participanți la Festivalul concurs ”Muzica inimii mele” organizat de Școala de Artă Satu Mare și aflat în acest an la cea de a VII-a ediție. Un membru Lions face parte din juriul festivalului și în același timp acordă ”în  numele Clubului” premiile Lions. (poza8, 9)

poza9La data de 23 noi. a.c. a avut – cum spuneam – Festivalul Național ”Muzica inimii mele” la care au participat elevi din mai multe județe din țară; de la an la an valoarea concursului prin calitatea participaților este tot mai mare. La ultimele 3 ediții Lions Club ”Someș” Satu Mare a acordat premii celor mai buni soliști și unei formații. Practic prin aceste premii cordate de Lions au fost stimulați cei mai buni dintre cei buni. O dovedește realitatea obiectivă:  în anul 2011 am acordat locul I tânărului Tudor Toduț care la ”X FACTOR” 2012 A AJUNS ÎN FINALĂ; la ediția din anul 2012 am acordat premiul I tânărului Bogdan-Nicolae Bratiș care până la ora la care scriu aceste rânduri a ajuns în finala aceluiași concurs… și la mai mare. În ediția din acest an premiul I a fost acordat elevei Tincuța Fernea. (poza 10)

În atenția cluburilor din țară doresc să aduc acei tineri, premiați de noi la Festivalul din Satu Mare (premiile II, III, și Mențiuni) pentru a fi invitați la Balurile Lions că cânte; le-am cerut și au promis că vor răspunde acestor invitații și sunt sigur că o vor face fără să pretindă nimic. La ediția 2011 a primit locul II Patricia-Rebeca  Pop de la Școala de Arte ”Francisc Hudic” din Oradea iar locul III a fost acordat tinerei Ioana-Teodora Nicoschi de la Școala Populară de Artă ”Tudor Jarda” Cluj Napoca. La ediția din anul 2012 a primit locul II, Ilinca Ghircoiaș de la Școala Populară de Artă Tudor Jarda din Cluj Napoca iar III Bodor Edina-Katinka de la Școala de Arte ”Francisc Hudic” din Oradea. La ediția din acest an locul III a fost acordat tinerei Diana-Elena Goci de la Școala de Arte ”Liviu Borlan” din Baia Mare iar eleva Larisa-Mădălina  Bodin de la Școala de Arte ”Ion Românu” din Reșița (o adevărată Rita Pavone) a ieșit de asemenea în evidență, prezența ei la balul Lions va fi o deosebită surpriză.

Cum pomeneam mai sus, despre alte acțiuni, vă povestesc acum faptul că din dorința sincer exprimată de către președintele în exercițiu Claudiu Figula, de a  ”strânge rândurile”, de a întări unitatea de club a membrilor săi, Lions Club ”Someș” Satu Mare se străduiește și iată reușește să găsească metode din cele mai ingenioase îmbinând cu succes utilul cu plăcutul.

Una din sesiunile acestei toamne spre pildă, s-a ținut în duminica din 24 noi. la Pensiunea „Tip Top Bob„  din Vetiș jud. Satu Mare; leii sătmăreni au participat la ”tăiatul porcului„ (poza 11) s-au îmbinat: predarea chiturilor și depunerea jurământului (poza 12, 13) de către noii intrați în rândurile noastre Ileana Blidar și Lehar Levai s-a colindat, s-au mâncat bunătățile tradiționale specifice iar buna dispoziție a fost încurajată și întreținută constant de țuică  amestecată cu miere (încercați și voi proporția este 1 la 0,20) adusă de unul dintre noi și vinuri din cele mai bune din podgoriile private tot ale alor noștri.

 Horia-Adrian UngurArticole populare