Ghidul viitorului Lider in LEO


Prietenie, grija, implicare in comunitate, proiecte, voluntariat, sunt cuvinte pe care membrii LEO le cunosc foarte bine si sunt de obicei primele lucruri care le rostesc intrebati fiind “Ce inseamna Leo pentru tine?”. Leadership, Experience, Opportunity, acronimul organizatiei din care facem parte ne pune insa fata in fata cu o alta perspectiva asupra a ceea ce inseamna Leo.

Leadership, un atribut pe care am observat ca ne este frica sa il folosim cand descriem ceea ce suntem si totusi primul cuvant din numele nostru. Ce inseamna de fapt acest leadership si cum ne folosim de el in LEO?  Leadershipul in Leo s-ar putea traduce prin sansa oricarui membru de a ajunge sa conduca pentru un an clubul sau districtul din care face parte.

Astfel prin practica si observatie, putem realiza o metoda eficienta in selectarea si dezvoltarea unui nou lider.

 

1) Identificarea liderului

Pentru a creea un nou lider, acesta trebuie identificat printre membrii clubului. De cele mai multe ori o persoana cu abilitati de lider iese usor in evidenta, este persoana implicata in proiecte, ordonata in activitati, punctuala, entuziasta. Pe scurt trebuie sa aiba calitati manageriale, dar sa nu ii fie nici jena sau teama sa faca “munca de teren”. El trebuie sa conduca prin exemplu si tact, nu prin asumarea unei pozitii superioare sau arogante. De obicei este persoana care poate face fata presiunii organizarii unor actiuni, pe care presedintele se poate baza intodeauna, care in lipsa acestuia este capabila sa preia responsabilitatile clubului.

Un aspect foarte important este faptul ca un viitor lider nu porneste de la zero, ci este mai degraba un diamant ce trebuie slefuit. Identificarea acestuia este in majoritatea cazurilor destul de evidenta si se poate realiza cu putin efort, urcarea pe scara ierarhica venind de la sine.

Alt aspect important este talentul social al acestuia, carisma si abilitatea de a se descurca atat cu indivizi cat si cu grupuri. Desi aptitudinile sociale nu trebuie sa fie perfecte, acestea trebuie sa fie la un standard ridicat si evident. Abilitatea unui  lider de a comunica cu necunoscuti si de a se imprieteni usor ii va fi de mare ajutor in viitorul mandat.

Talentul oratoric nu trebuie nici el omis, si in caz ca lipseste, trebuie cultivat din timp. Cei care au trecut deja prin functia de presedinte al unui club/district stiu de obicei ce calitati trebuie sa caute intr-un potential lider, de aceea una dintre responsabilitatile unui actual lider este sa cultive si sa pregateasca viitorul organizatiei sale. Viitorul lider nu este neaparat cel care ocupa functia de vicepresedinte iar presedintele in functie trebuie sa fie capabil sa observe daca persoana numita este capabila sau nu sa isi duca la bun sfarsit sarcinile asumate.

 

2) Contactul personal

Odata ce viitorul lider a fost identificat este recomandat sa se realizeze o legatura prieteneasca si personala in afara clubului. Aceasta etapa prezinta mai multe beneficii. In primul rand respectivul poate fi observat in timpul liber si daca idealurile si principiile acestuia sunt la fel de potrivite precum sunt si in cadrul clubului. O persoana malitioasa in viata privata tinde sa devina astfel si pe plan profesional. Fiind prieteni sau cunostinte apropiate problema scuccederi la conducerea clubului si invatarea acestuia sunt mult mai usor de pus in practica. Acest principiu se aseamana foarte mult cu mentorship-ul si beneficiile pot fi mari atat in cizelarea caracterului cat si in pregatirea profesionala.

 

3) Pregatirea

Urmeaza momentul antrenarii si pregatirii viitorului lider. Daca acesta persoana intr-adevar a manifestat calitati de lider si contactul a fost realizat, pregatirea vine ca o actiune fireasca si naturala. Aceasta se poate realiza in doua feluri: teoretic si practic.

a) Pregatirea teoretica incepe cu gandirea sistematica. Viitorul lider trebuie sa invete sa gandeasca logic si realist pentru a putea realiza planuri de proiect. Trebuie sa invete sa gaseasca cea mai eficienta, simpla si rapida solutie, dar sa ia in calcul si factorul uman. De  la birocratie la sponsorizari, de la planul a la b, de la mobilizare la promovare si de la cea mai optimista predictie la cea mai negativa, viitorul lider trebuie sa tina cont de toate aspectele cand vine vorba de realizarea unui plan si sa fie pregatit pentru a depasi orice obstacol.

Diplomatia este esentiala in rezolvarea conflictelor ce vor fi intalnite in cadrul sau in afara clubului. Candidatul trebuie invatat sa aiba rabdare si sa judece corect pentru a impaca partile conflictuale. Urmeaza sfaturile legate de socializare pentru ca viitorul lider trebuie sa stie sa mobilizeze si sa inspire oamenii, sa tina un discurs, sa creeze relatii si sa faca networking. Liderului natural ar trebui sa ii fie pe plac sa isi insuseasca altfel de cunostinte. Procesul intreg e laborios pentru oricine dar nu toti il gasesc potrivit lor.

b) Pregatirea practica se realizeaza in interiorul clubului, viitorul lider va trebui sa ocupe si sa stie sa se descurce in orice pozitie de la “palmas” la relatii cu publicul, la manager de proiect. Dupa ce si-a insusit experienta in fiecare departament si zona a clubului este pregatit pentru urmatoarea etapa. Beneficiul acestei pregatiri este faptul ca liderul invata si posibilitatile si limitele fiecarui departament si astfel poate gestiona in cunostina de cauza orice activitate.

Dupa ce viitorul lider a atins un anumit nivel acesta poate fi introdus treptat in board sau in actuala echipa de lideri, astfel responsabilitatea lui va creste, poate fi testat si pregatit cum se cuvine, si factorul motivational va urca.

*Pregatirea nu trebuie grabita sau realizata vizibil. Aceasta se poate realiza lejer in decursul a cateva luni odata cu progresia viitorului lider. Graba sau pregatirea fortata pot speria posibilii candidati si oameni valorosi pot fi pierduti.

 

4) Recompensarea

Un viitor lider trebuie sa fie si motivat din surse exterioare, asemeni tuturor membrilor clubului. Auto-motivarea si vointa oricarui individ merg pana la un punct, asa ca o lauda sau o recompensa pentru o actiune bine facuta e binevenita. Recompensele pot fi laude adresate in public sau in privat, ori recompense sub forma de diplome, medalii sau alte obiecte specifice.

*Atentie totusi cu recompensarea, caci aplicata excesiva va creea impresia centralizarii activitatii in jurul unei singure persoane si poate forma impresii false. Nimeni nu doreste un lider care are o parere prea buna despre sine sau o echipa cu un complex de inferioritate.

 

5) Acordarea increderii

Dupa ce a trecut cu succes de etapele precedente, acordarea increderii viitorului lider este esentiala. Actuala conducere trebuie sa ii explice avantajele, dezavantajele, responsabilitatile si recompensele ce vin cu respectiva functie. Daca actualul board ii acorda increderea si il asigura ca va avea sustinerea echipei pe intregul mandat procesul este complet.

Mentiuni/Cazuri speciale:

 a) Concurenta

In cazul existentei a mai multor potentiali lideri, toti trebuie implicati in procesele mai sus mentionate fara discriminare. Cei buni vor ramane in fata pana la etapele finale si de acolo e datoria membrilor sa il voteze pe cel mai potrivit. Concurenta este in cele mai multe cazuri recomandata pentru ca un om care crede ca i se ofera totul pe masa de la bun inceput, va pierde din motivatie si ambitie.

 b) Lipsa dorintei

Vor exista si cazuri in care o persoana ce ar putea devenii un lider exceptional, sa nu aiba aceasta dorinta. Etapele trebuie atunci sa fie parcurse discret, ideea de viitor lider sa fie atent inoculata prin dialog, oferirea de sarcini vitale si recompense pe masura, iar apoi dorinta de mai mult va veni de la sine, caci este specifica firii umane.

Fiecare samanta are in ea ingredientele perfecte pentru a da nastere unei plante complete, insa doar daca este pusa intr-un pamant fertil, daca este udata constant si daca are lumina potrivita ingredientele vor reactiona chimic pentru a da viata unei flori. Cu alte cuvinte, mana unui gradinar iscusit este cea care va influenta recolta dintr-un anumit an. Dar se opreste oare viata unei seminte dupa ce din ea a rasarit o floare?

Liderul nu este doar cel pe care membrii clubului/districtului il urmeaza, el este cel care stie sa caute si sa inteleaga chimia fiecarui membru din clubul/districtul sau. Asa cum fiecare floare va da nastere unor noi seminte, liderul adevarat este cel care reuseste sa lase in urma noi lideri, puternici, determinati si plini de dorinta de a da la randul lor nastere unor viitori lideri.

Alexandru Constantin Sîrbu, presedinte Leo Cozia Ramnicu Valcea

Cristiana Elena Macovei, presedinte District Leo 124 RomaniaArticole populare