Lions Club și Rotary E-Club din Târgu-Mureș în slujba vederii vârstnicilor


Pentru că octombrie este luna vederii și începutul lunii marchează ziua vârstnicilor, Lions Club Târgu-Mureș și Rotary E-Club Renașterea din Târgu-Mureș s-au solidarizat și au venit în sprijinul bunicilor din Căminul de bătrâni din Târgu-Mureș. Jumătate dintre beneficiari au avut parte de o consultație oftalmologică gratuită și o pereche de ochelari de vedere, tot gratuit.

Acțiunea inițiată de președintele Lions Club Târgu-Mureș, medicul oftalmolog Dacia Hîncu, este o continuare a campaniilor de screening oftalmologic demarat de câțiva ani și în rândul școlarilor și preșcolarilor din județ. ”Este o propagandă pentru vederea universală, un proiect OMS ca până în anul 2020 să nu mai existe cazuri de orbire din motive tratabile, exemplu glaucomul, retinopatia diabetică, degenerescența maculară, care ocupă un loc important nu numai la noi în țară ci și în țările dezvoltate, se încearcă să se scadă procentul pacienților care ajung la nevăzători”, a declarat dr. Dacia Hîncu, președinte Lions Club Târgu-Mureș.

O paletă de afecțiuni depistate

DSCF9616 (2)

Jumătate din vârstnicii internați la Cămin, 30 de persoane, au beneficiat de consultație oftalmologică computerizată, examenul fundului de ochi, măsurarea tensiunii intraoculare pentru diagnosticul glaucomului, consultația s-a făcut cu picături la pacienți cu retinopatie diabetică și pentru glaucom. ”Ne dorim să tragem un semnal de alarmă. Este dreptul la o consultație completă a unui pacient. Pentru asta se pledează acum și mai ales pe prevenție și nu este suficient să-ți schimbi ochelarii, este nevoie de un examen aprofundat pentru că sunt boli care nu dau simptome și ajung pacienții la nevăzători. Au fost văzute 30 de persoane cu afecțiunile aferente vârstei, astfel cu cataractă 20%, degenerescență legată de vârstă 30%, glaucom. Au fost îndrumați către operație de cataractă cei care trebuiau”, a explicat dr. Dacia Hîncu.

În urma consultațiilor au fost scrise rețete pentru ochelari, 27 de persoane au beneficiat gratuit de rame și lentile.  ”Ne-am gândit că este bine să reunim organizațiile de voluntari, atât din oraș cât și din țară, eventual am putea propune și un slogan ”împreună suntem mai buni, mai mulți, mai puternici”. În viitor vom ajuta la strângere de ochelari. Vom avea probabil o întâlnire în noiembrie și cu clubul din București, care au colectat și ei, la rândul lor, aceste rame și le vom dona pe parcurs, s-au adus și din străinătate”, a precizat Corina Câmpean, trezorier Rotary E-Club Renașterea Târgu-Mureș.

Cadou pentru vârstnici

Întrucât vârstnicilor de la Cămin le este greu să se deplaseze la cabinete oftalmologice, plus că aceste consultații sunt costisitoare și mulți nu își permit, consultațiile oftalmologice și cele 27 de perechi de ochelari oferite au fost un cadou neașteptat din partea Lions Club Târgu-Mureș. ”În alte condiții mergeau la cabinete private și mai greu la celelalte de stat, ei neavând familii sau aparținători ajungeau mai greu. Acțiunea acesta vine în întâmpinarea și ajutorul nostru pentru că se deplasează la sediu”, a recunoscut dr. Maria Baba, directorul Căminului de bătrâni din Târgu-Mureș.

Screeningul oftalmologic continuă

În această toamnă Lions Club va continua campania de screeninguri oftalmologice gratuite în grădinițele din Târgu-Mureș, acțiunea urmând să înceapă de vinerea viitoare.Articole populare