“O vedere bună adaugă sănătate vieții și viață anilor!”


Revista_Lions_Page_30_Image_0002Duminică, 6 octombrie 2013, Clubul LIONS Suceava în parteneriat cu Clinica Oftalmologică Novaoptic au marcat Ziua Mondială a Vederii prin realizarea unui screening oftalmologic la Centrul de Recuperare Zvoriștea, jud. Suceava. Ziua Mondială a Vederii are loc joi, 10 octombrie 2013 și este dedicată acțiunilor care subliniază dreptul fundamental al fiecărei persoane la o VEDERE SĂNĂTOASĂ.

Tema declarată pentru anul 2013 este SĂNĂTATEA VEDERII, sub sloganul “Verifică sănătătatea ochilor tăi. Efectuează în luna octombrie consultul oftalmologic.”

Centrul de recuperare Zvoriștea este un cămin pentru persoanele în vârstă, încadrate într-o categorie de handicap, izolare socială, sărăcie sau situație de dificultate în familie. Aici locuiesc aproximativ 60 de persoane vârstnice (majoritatea cu afecțiuni deosebit de serioase) care beneficiază de găzduire pe perioadă nedeterminată, servicii de asigurare a hranei, asistență medicală și activități recreative, în vederea recuperării şi integrării lor în societate.

Revista_Lions_Page_31_Image_0003Evenimentul a fost posibil cu aprobarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, având sprijinul și deschiderea întregii echipe a Centrului de Recuperare reprezentată de dna director Cătălina Aursulesei. Membrii Clubului Lions, dr. Cristina David, dr. Georgeta Martiniuc, ing. Vasile Crăciunescu, însoțiți de membrii voluntari ai Clubului Leo (Diana Atitienei, Dorel Rusu, Bianca Mireuță, Raluca Savu, Ema Hândrescu și Mădălina Birdu) și echipa Novaoptic (Laura Scolobiuc – asistent medical, Lăcrămioara Iacob – optometrist, Daniela Guliciuc – asistent director), au demarat acţiunea în clubul Centrului de R ecuperare unde echipamentele medicale și toate dispozitivele necesare au fost pregătite cu atenție în prealabil. 40 de persoane au beneficiat de asistenţă medicală oftalmologică gratuită, constând în autorefractometrie acuitate vizuală, stabilirea corecției optice, examen la biomicroscop, determinarea presiunii oculare, administrare picături, stabilire diagnostic, recomandare tratament.

„Acțiunea de astăzi a fost organizată cu mult drag și devotament, gândindu-ne că dincolo de pacienții noștri pot fi oameni care ne sunt foarte dragi” – dr. Georgeta Martiniuc, medic oftalmolog, șef secție de specialitate la Spitalul de Urgență “Sf. Ioan cel Nou”. Fiecare dintre cei care aveau nevoie au primit medicamente şi ochelari gratuit. Acest lucru a fost posibil prin donația Clubului Lions și contribuția firmei Hoya România, reprezentată de dl Adrian Badiu, care a asigurat sponsorizarea costurilor lentilelor de ochelari.

“Ne-am dorit să oferim acestor oameni cel mai bun tratament medical posibil, acordându-le întreaga noastră atenţie şi înţelegere. Cele 2 persoane diagnosticate cu cataractă vor beneficia de intervenție chirurgicală gratuită în vederea recuperării vederii. Este şansa lor pentru o vedere mai bună şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. De asemenea, fiecare pacient diagnosticat cu afecţiuni oculare (retinopatie diabetică, glaucom) va fi monitorizat în continuare”, spune dna dr. Cristina David, medic primar Clinica Oftalmologică Novaoptic. Implicată în comunitate, Clinica Novaoptic organizează în permanență acțiuni de informare și educare în privința sănătății vederii şi asupra mijloacelor de prevenire a afecțiunilor oculare.

Revista_Lions_Page_31_Image_0002O preocupare constantă a Clubul Lions Suceava sunt acțiunile destinate ocrotirii vederii: – screeninguri vizuale la copii preșcolari și școlari (Programul “Vedere clară, Ochi sănătoși”, screeninguri organizate în săptămâna “Școala Altfel”) – screeninguri oftalmologice adresate persoanelor în vârstă și oferirea de ochelari gratuit – promovarea unor evenimente cu semnificație deosebită (Ziua Bastonului Alb, Ziua Mondială a Vederii) – sponsorizarea unor intervenții chirurgicale pentru redarea vederii. Programul “Vedere clară, Ochi sănătoși” constă în control oftalmologic la copiii preșcolari pentru depistarea la timp a unor afecţiuni oculare tratabile numai la această vârsă: vicii de refracţie, strabism, ambliopie. În colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Clinica Novaoptic, acest proiect de informare asupra importanței consultului oftalmologic preventiv la copii se desfășoară pe parcursului întregului an școlar; următorul screening va fi la Grădinița Țăndărică, la începutul lunii noiembrie 2013.

Cristina David
Președinte Comisia Ocrotirea Vederii
District D124Articole populare