Proiectul BatPro – Calculatoare pentru Nevăzători – CONTINUĂ !


Picture2Proiectul BatPro – Calculatoare pentru Nevăzători a fost inițiat de Lions Club Arad în urmă cu mai mulţi ani. Ideea ca nevăzătorii să poată avea acces la o multitudine de informaţii ( cărţi audio, ziare pe internet, radio pe internet, etc) folosind calculatorul fără a avea cunoştinţe de utilizare, era o noutate pentru România.

În primii 2-3 ani, dezvoltarea proiectului a fost anevoioasă datorită caracterului de noutate dar şi a fondurilor limitate – asigurate integral de LC Arad. În 2015 aveam deja o versiune funcţională care ne-a dat încrederea necesară că putem dezvolta un produs util pentru nevăzători dacă reuşim să găsim şi finanţarea necesară.

Astfel am hotărăt să aplicăm pentru o finațare în cadrul programului Fundației Orange „Lumea prin culoare şi sunet”- ediţia 2015, ce oferă prin concurs fonduri organizaţiilor non-profit pentru proiecte dedicate îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor cu deficienţe de vedere şi auz.

Proiectul BatPro – Calculatoare pentru Nevăzători a fost selectat pentru finanțare alături de alte şase proiecte, la nivel naţional. Finanţarea de 211.650 Lei ne-a ajutat să dezvoltăm softul BatPro pe un sistem de operare Linux, să achiziţionăm o sinteză vocală profesională pentru limba română şi să promovăm proiectul la nivel naţional. Ideea proiectului este destul de simplă: recuperăm calculatoare vechi, funcționale dar depășite moral, le recondiționăm (pe lângă mici reparații se cumpără o pereche de boxe și o tastatură), instalăm softul BatPro și apoi donăm calculatoarele cu ajutorul partenerilor de proiect, filialelor locale ale Asociației Nevăzătorilor din România. Iniţial am pornit şase Cluburi : LC Arad, LC Timişoara, LC Braşov, LC Cluj-Napoca Transilvania, LC Iaşi D şi LC Bucureşti Dacia. Ulterior ni s-au alăturat: LC Bucureşti Atheneum, LC Constanţa, LC Târgu Mureş şi LC Sarmizegetusa Deva. Prin efortul acestor cuburi, am reuşit sa donăm 230 calculatoare, faţă de 200 cât ne-am angajat prin proiect.

Între timp şi-au manifestat dorinţa de a participa şi alte cluburi din ţară: Sibiu, Oradea, Baia Mare, Bacău, etc.

Ce poate face un nevăzător cu un astfel de calculator? Surprinzator de multe! Utilizând doar patru taste (sus, jos, stânga, dreapta), poate avea acces la o biblioteca audio cu peste 40.000 de titluri, la ziare pe internet, radio pe internet şi multe alte informatii utile: meteo, horoscop, curs valutar, etc. Apoi cu ajutorul unui curs interactiv, dezvoltat special pentru nevăzători, pot învăţa utilizarea tastaturii. Scopul final este de a-i ajuta să navigheze singuri pe internet.

Bugetul a fost cheltuit astfel: 61% pentru dezvoltare (soft + sinteza vocală), 31% pentru service calculatoare, 8% pentru promovarea proiectului (întâlniri cu partenerii de proiect, deplasări la Asociaţii de Nevăzători, flyere, rollup, etc). Evident că nimeni nu a fost retribuit. Zeci de colegi Lions şi Leo din toată ţara au prestat sute de ore de voluntariat.

Ar mai fi un lucru important de subliniat: componenta ecologică a proiectului! Faptul că zeci de tone de deșeuri electronice au fost recuperate, după care au fost fie recondiționate, fie trimise la reciclare, nu este de neglijat.

Privind în urmă, avem multe motive de satisfacţie. Am realizat un produs foarte util şi extrem de apreciat de nevăzătorii din Romania, am reuşit să îl promovăm în toată ţara (chiar şi internaţional – prin revista LION Magazine) şi să implicăm foarte multe cluburi. Mai multe informaţii despre proiect şi despre derularea lui, pe http://batpro.org/

Picture1Toate acestea plus sugestiile primite de la nevăzători, ne-au determinat să aplicăm pentru o nouă finanţare în cadrul programului Fundației Orange „Lumea prin culoare şi sunet”- ediţia 2016. Din nou proiectul nostru BatPro pentru Windows a fost printre cele şapte proiecte selectate pentru finanţare, ceea ce evident ne-a bucurat extrem de mult. De data aceasta am obţinut 222.500 Lei şi ne propunem aproximativ aceaşi structură de cheltuieli: 55% pentru dezvoltare (soft + sinteza vocală), 35% pentru service calculatoare, 10% pentru promovare, evident nici de data aceasta nu va fi nimeni retribuit şi membrii Lions şi Leo vor face foarte multă muncă de voluntariat. Pe lângă cei şase parteneri iniţiali, am cooptat Districtul 124 Romania ca al şaptelea partener. Acest lucru ne oferă flexibilitatea necesară ca pe durata derulării proiectului, orice Club Lions din Romania să să se poată implica dacă doreşte.

Scopul proiectului BatPro pentru Windows este de a crea o aplicație ușor de instalat pe orice calculator care funcționează sub Windows. Aceasta se adresează nu doar începătorilor, ci și utilizatorilor avansați. Versiunea pentru Windows este așadar continuarea firească a BatPro, care pe lângă toate funcționalitățile versiunii pentru Linux adaugă noi module: va permite accesarea Youtube (audio), accesul la câteva jocuri (Spânzurătoarea, Șah, Trivia, etc.), poșta electronică (email) și Skype. Pe lângă cursul de tastatură oferim alte două cursuri interactive dezvoltate special pentru nevăzători: curs de navigare pe internet şi un curs de utilizare a unui editor de texte.

Vom continua şi proiectul BatPro pentru Linux, pe calculatoarele mai slabe ca performanţă şi care nu au instalate sistemul de operare Windows. Diferenţa majoră între cele două versiuni este faptul ca BatPro pentru Linux rulează pe un calculator dedicat şi îl oferim nevăzatorilor care nu ştiu să utilizeze calculatorul, pe când BatPro pentru Windows poate fi instalat pe orice calculator şi îl oferim nevăzătorilor care ştiu să utilizeze calculatorul. Dorinţa noastră este ca un număr cât mai mare de nevăzători din toată ţara să poată beneficia de acest proiect.

Lansăm şi pe această cale rugamintea către toate Cluburile Lions din ţară care pot colecta calculatoare folosite, de la persoane fizice sau intreprinderi şi vor să se implice în proiect, să ne contacteze.

Fundaţia Orange este o organizaţie neguvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Anual, prin fondul de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet, Fundaţia Orange oferă fonduri pentru organizaţii neguvernamentale care desfăşoară proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială, în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere. Pentru mai multe informatii vă rugăm accesati www.fundatiaorange.ro.

 

Ladislau BOROS     – LC Arad

Paul FOGARASSY – LC Timişoara 4FamilyArticole populare