Sfârşit de an bogat in manifestări pentru “leii” bistriţeni


Lansare carteA venit iarna de ceva vreme la Bistrita. Şi pe la noi iernile sunt încă ierni, aşa cum le ţinem minte cei mai mulţi dintre noi, cu ger şi zăpadă. Cu vreme de stat în casă, la căldurică!

Să nu credeţi însă că “leii” de aici au intrat în hibernare. Ba, dimpotrivă,  s-au pus pe treabă,  adicătelea pe acţiuni lionistice,  mai abitir decât vara!

Şi daţi-mi voie, dragi colegi, să vă împărtăşesc şi dumneavoastră din bucuriile (căci bucurii au fost, deşi  asta a însemnat muncă, organizare, timp  şi efort )  dăruite  celorlalţi.

Mai întâi , joi, 28 noiembrie a fost lansarea cărţii “Dor de ducă la…. pescuit” a colegului nostru, membru de onoare al Lions Club Bistrita- Adrian Gagea.

Evenimentul a avut loc la Casa Cărţii din Bistriţa, neîncăpătoare la un astfel de eveniment, prieteni şi necunoscuţi, în frunte cu primarul urbei, au venit să asiste  pentru că autorul nu este un pescar din cei obişnuiţi.

Adrian Gagea este cunoscut iubitorilor Deltei Dunării şi pescarilor ca fost membru al „L’Equipe Cousteau” condusă de celebrul oceanolog Jack Yves Cousteau, este cunoscut ca membru de onoare al Asociaţiei Salvaţi Delta Dunării, pentru relaţiile sale halieutice (arta pescuitului) cu Rex Hunt – realizatorul renumitelor emisiuni TV de aventuri la pescuit (Australia), pentru expediţiile pescăreşti în locuri râvnite din România şi din multe alte ţări, precum Africa de Sud, Canada, Norvegia, Mexic, Mongolia, USA, Tasmania, Coreea de Sud etc. Iar  în lumea oamenilor de ştiinţă, este Visiting Profesor în mai multe ţări, precum USA, Australia .

Cartea „Dor de ducă la… pescuit” este o carte despre apă şi aventura ei, prezentată fiind de preşedintele clubului nostru doctor Tiberiu Podani, şi el un împătimit al pescuitului.

Şi dacă Lions Club Bistriţa a organizat acest eveniment deosebit, şi întâlnirea de după, unde s-au depănat poveşti pescăreşti (şi nu numai) a fost pe măsură.

A doua zi, vineri 29 noiembrie, a debutat sub  auspiciile “Cupei Generozitaţii” la fotbal de sală, la care au participat echipele ISU, Poliţia Locala, Medicii, Jandarmii, Presa, Justiţia şi SRI  Bistriţa.

Lions Bistriţa a fost , ca de fiecare dată, partener al acestei manifestări, reprezentată fiind in echipa medicilor de colegul nostru dr. Marius Pop, iniţiator şi sufletul competiţiei.

Preşedintele Lions Club , alături de membrul de onoare al clubului- profesor Adrian Gagea a înmânat din partea clubului premiile pentru primele 3 locuri, precum şi un premiu pentru un sportiv de perspectivă, Cristian Rus, un copil de 14 ani, clasat pe locul 5 la naţionalele de juniori 2 din acest an. Cristian are mari probleme familiale, fiind ajutat din greu de antrenorii secţiei de haltere a CSM, care îl consideră un viitor mare campion.

De 1 decembrie pentru cei nevoiasiDuminică, 1 decembrie a fost dedicată unei alte acţiuni cu tradiţie în clubul din Bistriţa şi anume “Noi ajutăm vârstnicii singuri”.

Este pentru al nouălea an consecutiv când, în preajma Sărbătorilor de iarnă, Lions Club Bistriţa organizează această acţiune de strângere de fonduri pentru a veni în sprijinul persoanelor în vârstă rămase singure şi fără ajutor.

 

Peste 50 de pachete cu alimente au fost pregătite în fiecare an şi duse celor nevoiaşi (  cei mai mulţi dintre ei având dificultăţi în a se deplasa)  de către membrii clubului,  în dorinţa de a le face măcar sărbătorile mai frumoase.

An de an, cel puţin 50 de persoane au simţit şi s-au bucurat că nu au fost de tot uitaţi,  au aflat că mai există miracole!

Pe pietonalul oraşului, în faţa clădirii în care au loc întâlnirile clubului, trecătorii au fos întâmpinaţi cu ceai cald, fin fiert, mere şi cozonaci. Iar din donaţiile lor, se vor pregăti noile pachete  ce vor aduce din nou  puţină fericire celor cu care viaţa a fost mai puţin darnică.

Iar spre seară, ne-am adunat toţi participanţii în faţa unei tocane de batal la ceaun, să uităm de frigul de peste zi şi să celebrăm reuşita acţiunii.

Şi acţiunea a continuat când, joi, 5 decembrie, la invitaţia Clubului Lions din Szekesfehervar (Ungaria)- club înfrăţit cu noi şi al prietenilor Lions de la clubul din Sankt Polten-Austria o delegaţie în frunte cu past preşedintele Ioan Peteleu ( viceprimar al Bistriţei) şi Olimpiu Cocean- vicepreşedinte 1 a participat pentru o zi  Târgul de Crăciun din Sankt Polten, într-o acţiune comună de strângere de fonduri. Banii adunaţi -400 de euro- vor completa suma necesară pentru pachetele destinate vârstniclor nevoiaşi.

 

vedere clara, ochi sanatosi2Vineri, 6 decembrie, Moş Nicolae a venit la Gradiniţa  nr.12 din Bistrita, unde  unui numar de aproape 200 de copii li s-a făcut un screening , pentru  depistarea  din timp a eventualelor  afectiuni oculare. numita “ochiul leneş” ( ambli-oplie) .

Alături de colegii noştri Sandu Gavrilas şi  Marius Pop, au contribuit la reuşita acţiunii şi Preşedinta Lions Club  Târgu Mureş- dr. Dacia Hîncu, medic  oftalmolog şi statornic colaborator al nostru la aceste acţiuni.

În urma screeningului s-au depistat  aproape  80 de cazuri ce ar necesita tratament,  din care 20  sunt urgenţe.

Lions Club Bistriţa se va implica şi mai departe în eventualul tratament al  unui numar din aceşti copii şi de asemenea va continua această acţiune de screening şi la alte gradiniţe din oraş.

Acum, suntem ocupaţi cu făcutul pachetelor pentru vârstnici. Apoi, ca nişte mici Moşi Crăciuni, vom porni cu ele la drum. Vă vom ţine la curent, prin intermediul pozelor.

Până atunci, Sărbători Fericite tuturor! Să fim cu toţii sănătoşi, pentru că la anul avem o grămadă de proiecte. Şi vrem să le împlinim!

Ovidiu Cliţan
LC BistriţaArticole populare