Ziua internationala a diabetului – Lions Club Campulung “Negru Voda”


Parte integrantă a Asociației Lions Clubs International, cea mai mare organizaţie de voluntari din lume, Clubul Lions ”Negru Vodă – Câmpulung Muscel” în parteneriat cu Centru medical ”Clubul Sănătății ” a marcat ziua mondială a diabetului : sâmbătă – 12 noiembrie 2016 , prin amplasarea unui cort în Piața Mare a orașului unde specialiștii au oferit informații legate de incidența diabetul zaharat și 200 de vouchere pentru elaborarea gratuită a testului hemoglobinei glicozilate – recoltare la centru medical în zilele de 14 – 16 noiembrie 2016. Hemoglobina glicozilata sau hemoglobina glicată arată, spre deosebire de testul standard al glicemiei, nivelul mediu de zahăr din sânge (glicemie medie estimata) în decursul ultimelor două-trei luni, proba de sânge putând fi luată în orice moment al zilei. Din acest motiv, hemoglobina glicozilata sau testul HbA1c este o analiză de laborator esențială în diagnosticarea cu acuratețe a diabetului zaharat sau a evoluției unui pacient care a fost diagnosticat deja cu această afecțiune. Persoanele care suferă de diabet trebuie să își facă analiza HbA1c în mod regulat pentru a ține sub control nivelul glicemiei.
De asemenea, Clubul Lions ”Negru Vodă – Câmpulung Muscel” a marcat și cromatic ziua mondială a diabetului prin iluminarea în albastru timp de o oră, în această seară – 14 noiembrie – a frumoasei clădiri a Colegiului Tehnic din Câmpulung, știindu-se că albastrul, respectiv cercul albastru este simbolul global al diabetului.

Misiunea Cluburilor Lions este crearea şi menţinerea unui spirit de înțelegere între toţi oamenii prin oferirea voluntară de sprijin umanitar, celor aflați la nevoie. Membrii Lions contribuie zi de zi la realizarea acestei generoase misiuni prin implicarea în comunitate.
Pentru membrii Lions “NOI SERVIM” este mai mult decât un motto. Este o prioritate şi o filozofie!

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.
350 de milioane de oameni suferă de diabet, acum, in lume!
Diabetul este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cronice metabolice și una din bolile care produc cele mai multe decese anual, ca urmare a efectelor bolii. Oficial, conform OMS sunt peste 350 de milioane de oameni care suferă de diabet. Numărul lor crește constant și se apreciază că în 2020 va ajunge la peste 450 de milioane. Potrivit unui raport prezentat la mijlocul lunii august 2016 la Lisabona, anual 4,6 milioane de oameni îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza diabetului zaharat, iar sistemele de sănătate cheltuie anual aproape 500 de miliarde de dolari pentru a lupta cu această boală cronică.

În 2016 Federația Mondială a Diabetului (IDF) a propus ca temă ”Cu privirea pe diabet” promovând prin aceasta importanța screening-ului și depistării active și precoce a diabetului de tip 2 și prevenirea complicațiilor tardive.
Screening-ul pentru depistarea diabetlui de tip 2 este important pentru a putea interveni la timp și a preveni apariția unor complicații debilitante (pierderea vederii, pierderea funcției renale, afecțiuni cardio-vasculare, etc.). Conform IDF unul din doi adulți cu diabet de tip 2 nu este încă diagnosticat. Până la 70% din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite sau se poate amâna declanșarea bolii prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Pentru România aceasta ar însemna aproximativ 51000 de persoane fără diabet anual.Articole populare