Ziua Mondiala a diabetului 14 noiembrie 2013 Satu Mare


DSC_001314 noiembrie este desemnata  ca ziua mondiala a diabetului zaharat , din1991 de catre Federatia Mondiala a Diabetului( IDF), adoptata si de catre ONU din 2007 ca ziua mondiala a diabetului recunoscandu-se astfel in mod oficial, pe plan mondial importanta problemei.  Desemnarea unui moment aniversar s-a impus prin numarul mare si in continua   crestere  al    diabeticilor ,  a problemelor medicale dar si sociale pe care le pune aceasta afectiune.

In 1999 la Satu Mare s-au desfasurat activitati de determinare a glicemiei , inaltimii si greutatii corporale.S-au prezentat 196 persoane  , personalul centrului de diabet si nutritie a efectuat determinarile, doua companii farmaceutice au sponsorizat cu glucometre si teste intreaga activitate, activitatea desfasurandu-se in holul centrului de diagnostic si tratament din Satu Mare.

In anii 2000,2001,2002 s-a repetat aceeasi activitate ,reusind atragerea unui numar tot mai mare de persoane care doreau sa afle despre aceasta afectiune .

In anul 2003 Congresul Federatiei Romane de Diabet si Nutritie s-a desfasurat la Satu Mare cu participarea prof Lebfevre presedintele Federatiei Mondiale a Diabetului Zaharat care in seara de 14 Nov din fata prefecturii Satu Mare prin BBC a salutat intreaga populatie cu diabet a lumii.Au fost prezente personalitati  ca  Prof Boli , Prof Itamar Raz , presedintele Federatiei Romane de Diabet prof dr N. Hancu, personalitati marcante ale diabetologiei romanesti precum si un numar de peste 800 persoane carora li s-a facut evaluarea glicemiei, tensiunii arteriale.

In anul 2004 Casa de Cultura a Sindicatelor a gazduit un nou eveniment similar cu participarea a 780 persoane.

Din 2006 Clubul Lions a devenit motorul si sponsorul principal al activitatilor. In acel an un numar de 1300 persoane au fost prezente la evaluare.

 

LARGIREA ORIZONTULUI

Dupa aceasta data editiile urmatoare au devenit tot mai bine organizate realizandu-se un flux, prin care doritorii de a fi examinati treceau pe rand pentru determinarea inaltimii, greutatii, circumferintei abdominale,TA, glicemiei. Cu aceasta ocazie,  daca li se gaseau valori anormale erau indrumati fie la medicul de familie fie la un specialist. In editiile care au urmat s-a adaugat determinarea la cei cu risc crescut a colesterolului, trigliceridelor ajungandu-se la o sumara evaluare si a grasimilor din sange.

Editia din 2011 a fost mult deosebita fata de cele anterioare, deoarece de aceasta data s-a trecut la o evaluare a riscului cardiovascular,la o populatie de peste 4000 de persoane,selectate din tot judetul, semnificativa din punct de vedere statistic,avand la baza informatia potrivit careia judetul nostru se afla printre cele fruntase in ceea ce priveste riscul cardiovascular.

Riscul cardiovascular se refera la probabilitaetea de a se produce in urmatorii   5-10 ani evenimente majore de tip IM; AVC., afectiuni invalidante, ireversibile, dar care pot fi prevenite in mare parte.

Cu ocazia ultimelor actiuni de evaluare s-a dovedit faptul ca persoanele examinate erau obeze sau supraponderale in 74% a cazurilor; in 36% cu dislipidemie(colesterol,trigliceride crescute), in 34% cu hipertensiune de deferite grade, confirmandu-se riscul cardiovascular foarte ridicat.

2013 este inca un an care face parte din perioada in care IDF isi propune actuni de evaluare , prevenire a diabetului si complicatiilor sale. In acest context ne propunem ca in actiunea din acest an sa completam cele anterioare cu examen oftalmologic , respectiv neurologic pentru a realiza o imagine mai complexa.

DSC_0052

La cei 600 de pacienti prezenti la evaluarea din 2013 nu au aparut diferente statistic semnificative ,dar elementul major de diferenta fata de evaluarile din anii anteriori si anume acceptarea la screening  a persoanelor cunoscute cu diabet, confirma suspiciunea ridicata pe plan mondial si verificata in alte tari din Europa si Asia ,ca alaturi de fiecare diabetic cunoscut exista unul nedepistat. Asadar riscul cardiovascular exista , este chiar mai important prin cei care sunt la risc dar nu sunt constienti de el.

Aceasta evaluare trebuie sa fie insa in acelasi timp momentul de debut al unui proces activ de preventie constientizat la nivel de pacient, medic de familie, specialisti din domeniu. Preventia intotdeauna este mult mai ieftina decat tratamentul dar trebuie facuta in timp util. De aceea ne propunem pentru anii urmatori sa incepem alaturi de evaluare o activitate de urmarire si diminuare a factorilor de risc cardiovascular.

Pentru a se marca pe plan local data de 14 Noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului,  Palatul Administrativ a fost luminat in albastru.

Simbolul Zilei Mondiale a Diabetului este cercul albastru care reprezinta unitatea in lupta impotriva diabetului, simbol adoptat in 2007 de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Tot de atunci in aceasta zi sunt luminate in albastru cladirile importante din diferite orase, albastru fiind culoarea steagului Natiunilor Unite si lumina speranta de reusita in lupta impotriva pandemiei ce reprezinta diabetul zaharat.

DR SZILAGYI IOSIF
LC Satu Mare Somes

 Articole populare